Kort om mina senaste år.



onsdag 18 september 2013

Operation redan på måndag.

Ibland blir man både chockad och förvånad. Idag kom det ett nytt brev från Region Skåne och det var ett tjockt brev. Numera har jag lärt mig att tjocka brev från regionen är alltid något man ska göra eller fylla i och ofta kan det vara en undersökning eller en operation. Hjärtat hoppade över tre slag och innan jag slitit upp brevet och läst det viktigaste, vilket tog exakt 10 sekunder fick jag nästan panikångest. De vill jag ska skrivas in redan nu på fredag och opereras redan på måndag. Det är skönt när det går fort och jag vill verkligen få detta överstökat nu. Men jag var inte beredd på att det skulle bli så snabbt. Trodde det skulle ta sina tre till fyra veckor även detta.
Säkert har man fått en lucka i programmet och kallat in mig lite snabbare eller något liknande för de kan inte ha hunnit få mina provsvar när de skickade brevet. Men vad gör det. Livrädd inför operationen men överlycklig att få det gjort nu. Kanske får jag lite andrum ett tag och kan pusta ut en längre tid efteråt.
Det jag inte är på det klara med är att min onkolog berättade för mig att man ska ta metastaserna med laserbehandling vilket inte nämns överhuvud taget i kallelsen. Tvärtom säger man att det ska bli vanlig operation där man antagligen tar bort en tårtbit av vänstra lungan. Men nu ska jag inte spekulera i onödan för jag kommer inte få veta förrän jag pratar med kirurgen på fredag. Det blir en heldags inskrivning på fredag där jag får träffa alla; narkos, sjuksköterskor, undersköterskor, kirurg, provtagning och jag vet inte allt och då kan jag fråga vad som är tänkt för mig. Sen blir det till att stanna någon vecka på Thorax i Lund med förhoppning att komma hem redan på fredag (för tidigt att veta). efter denna dag får jag permission till söndag kväll när jag ska infinna mig igen. Så jag får återkomma med vad de tänker sig. 

4 kommentarer:

  1. Vad ska man säga,när det går så fort? Hur mår Du efter Din andra operation? Vilken operation upplevde Du som bättre, den första med laser eller den andra med RF?

    Tycker du att Du har återhämtat Dig så pass mycket att Du och Din kropp är redo för ännu en operation? I grunden gör ju kroppen ingen skillnad om man nu blir negativt attackerad med en kniv eller om det rör sig om en positiv operation. Kroppen är skadad, vilket sätter igång en massa självbevarelseprocesser i kroppen. Då är ju frågan om Din kropp kan ta emot ännu en "skada" på så kort tid. Jag är bara lite orolig för Dig. Det är trots allt viktigast att Din kropp får behandlingarna i den takt den klarar av och inte att sjukhusets bokningar optimeras.

    Hälsningar
    Tanja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har också tänkt på det med återhämtningen och att det är väldigt nära inpå. De båda andra ingreppen har varit mindre men ändå ansträngande och har tagit framför allt på psyket. Just nu känner jag det bara skönt att bli av med alla operationer och att sedan få ta det lugnt och inte tänka mera på detta. Men jag är på det klara med att det hela tiden kan dyka upp nytt. Jag hoppas ändå att mina värden som man tog på mig igår visar att jag klarar av att gå vidare med ytterligare en operation.

      Jag har svårt att svara dig på frågan om RF och IRE. IRE gjorde mig tröttare pga högt blodtryck och mera mediciner medans RF var mycket enklare och jag var på benen redan efter några timmar utan trötthet eller huvudvärk. Dock har jag haft mera ont efter RF pga var metastasen satt. Hade jag fått välja i framtiden hade jag ändå valt RF.
      jag hoppas jag ska orka med och denna gången tänker jag inte vara fröken "duktig" efteråt, utan ta allt i min egen takt och bara återhämta mig och tänka på att vara tumörfri, i alla fall för ett tag (för alltid).
      Tack Tanja för dina kloka ord!

      Radera
  2. Karin, jag är så glad för din skull men samtidigt måste jag påminna dig om vad som hände mig. Jag skulle ju också få borttaget metastaser med hjälp av tårtbitar. Det hela slutade med att jag förlorade två lunglober (varav en var helt fri från metastaser) dvs större delen av lungan! Ställ de frågor jag inte ställde! Ställ de krav jag inte ställde!! Ifrågasätt om läkaren verkligen klarar av operationen. Har du otur får du samme läkare som jag (du får gärna fråga om det var han som op mig och om han har lärt sig något sedan dess). Innan jag blev opererad fick jag just besked på att metastaserna skulle tas med hjälp av tårtbitar, alternativ hade de en laser, liknande den i Tyskland som han kunde använda sig av. Lögn rakt igenom! Idag har jag svårt att röra mig, blir andfådd för minsta lilla. LÅT INTE DETTA DRABBA DIG!
    Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, nu blir jag lite orolig. Kirurgen jag pratade med verkade veta vad han skulle göra men sa att de inte hade laser i Lund. Han menar också att båda metastaser endast är 1 cm och att de inte ska behöva tas så mycket eftersom det är metastaser och inget annat. Däremot verkade han inte tycka att man har rätt i Freiburg när man hade hittat en ny huvudtumör i höger lunga, vilket förvånade mig och är det enda som gjorde mig lite vaksam på honom. Får jag fråga vad din kirurg heter så jag kan fråga sköterskan när jag kommer imorgon kväll om det är samma. I så fall måste jag fråga dessa frågor innan jag kommer ner till narkosen. Vill klart inte att samma sak ska hända mig, din stackare. Tack för du varnar mig.
      Hälsningar
      Karin

      Radera