Kort om mina senaste år.



torsdag 14 oktober 2010

Att behandlas med Eloxatin


Det här är vår söta hund "Selma"

Det här är vår söta hund Selma 1½ år gammal. Det är en Coton de Tuléar med en liten blanding av Bichon Havanais i sig. Selma fick hon hette efter att uppfödaren döpt alla 5 valpar med namn som började på S. Men vi kunde inte enas om ett bättre namn så Selma fick det bli. Hon formligen älskar mat i alla former både som hon tål och inte tål. Emellanåt medföljer även icke ätbara ingredienser när hon är på det humöret, och då kan det hända att det kommar upp igen fortare än kvickt. Efter en felsägning av en väns dotter och för att hon älskar mat har hon även fått smeknamnet Semla och som ni ser på bilden så liknar hon ju en liten god "Semla". Coton de Tuléar är en ras man i Australien använt till att jaga krokodiler om jag är rätt informerad. Anledningen skall vara att de är så fomade att de har en mycket bra svängradie och år extremt snabba. De kan stå länge på två ben och är riktiga "cirkushundar". Det är en trivsam ras som passar utmärkt till familjehund.

Att behandlas med Elaxotin (cellgift) innebär ett antal biverkningar här är de vanligaste:
- Låga blodvärden - (behandlas med medicin eller blodtransfusion)
- Trötthet ( vila så mycket som möjligt)
- Illamående (Åt mat rumsvamt, unvik fet och friterad mat,  tag illamående tabletter mm)
- Diarré (Drick mycket vattenm unvik fet mat, nötter, fiberrik mat, råa grönsaker, koffein mm)
- Munsår (borsta tänderna ofta, skölj munnen, undvik stark mat, citrusfrukter och sura juicer samt tobak)
- Neuropati = stickningar och känselbortfall i fringrar och tår . (Detta är lite värre och kräver en del extra tankearbete med att undvika att ta i alla kalla saker utan handskar och helt undvika kylen och frysen)

obs! endast en del av alla råd finns med ovan, i patientinformationen finns flera råd.

Nu behöver man ju inte drabbas av någon biverkning med har man otur får man en del av dem och då är det helt underbart att få med sig ett häfte hem där man kan läsa om alla konst och knep man kan ta tillför att hantera situationen. Tips mottages gärna.
Mina barn är inte helt glada på mig för just nu får de springa för fullt så fort jag vill ha något att äta. Då får de först ta ut det från kylen och så väntar vi en halvtime till timme tills det är rumstempererat innan jag/vi äter. Men jag måste säga att de är tålmodiga för de klagar mycket lite.

TACK för det fina höstvädret!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar